Enchiladas – zapečené plnené tortilly

Potrebujeme

  • 500 g kuracích pŕs
  • 6 ks tortilly
  • 1 konzerva sterilizovanej kukurice
  • 1 konzerva sterilizovanej fazule
  • 2 ks paradajky
  • 1 konzerva paradajkového pretlaku
  • podľa chuti mexické korenie
  • 10 dkg čedaru

 

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ak nemáme paradajky v konzerve, môžeme použiť surové paradajky (vtedy budeme potrebovať ešte paradajkové pyré alebo pretlak navyše).
  2. Začneme mäsom: Umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké rezančeky. Na rozpálenom oleji opečieme, zasypeme korením (na fajitas, burritos, tacos alebo klasické chilli a jalapenos), zalejeme trochou vody a premiešame. Pridáme cca 1/3 konzervy kukurice, 1/3 konzervy červenej fazule (samozrejme, konzervy zlejeme) a konzervu paradajok (ak nemáme, stačia surové paradajky s trochou pyré alebo pretlaku). Necháme prehriať a zredukovať šťavu (nech nám to nevyteká z tortilly). Odstavíme z ohňa.
  3. Pokiaľ nám mäso chladne, pripravíme si pretlak na zaliatie – v pohári si zmiešame malú konzervu pretlaku s trochou vody alebo bujónu (radšej vodu, naše pretlaky sú dosť slané). Nastrúhame nahrubo syr – najlepšie čedar.
  4. Pripravíme si enchiladky – na každú tortillu naložíme zmes mäsa a zabalíme. Balíme klasické balíčky ako burritos. Je lepšie používať väčšie tortillas, lepšie sa balia, ale človek sa naučí časom aj s menšími. Enchiladky naukladáme jednu po druhej vedľa seba do zapekacej nádoby. Zalejeme pripraveným pretlakom a posypeme syrom. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov približne na 25 minút (pokiaľ sa nerozpustí syr).
  5. Ako prílohu podávame šalát, napríklad z čínskej kapusty, využijeme otvorené konzervy fazule a kukurice (trocha korenia, trocha oleja a je to). Jednotlivé enchiladas podávame preliate kyslou smotanou.