Žĺtkové rezy (diétnejšie)

Potrebujeme

na cesto

  • 4 bielka
  • 2 vajcia
  • 150 g cukru
  • 150 g roztopeného masla
  • 150 g polohrubej múky
  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

na polevu

  • 4 žĺtka
  • 80 g mletého cukru

Postup

  1. Vymiešame cukor s maslom a dvomi žĺtkami, až kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridáme múku.
  3. Zo 6 bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme ho k produktu krokov 1 a 2.
  4. Pridáme orechy a sódu a zamiešame.
  5. Cesto vylejeme na papierom vystlatý plech, radšej menší a vyšší (ako máme radi – či viac alebo menej polevy).
  6. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
  7. Poleva – vymiešame žĺtky s práškovým cukrom. Rozotrieme na horúci koláč a ešte to strčíme „zasušiť“ do rúry (na 50 °C asi hodinu).