Potrebujeme
- 500 g polohrubej múky
- 1 droždie
- 400 ml mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- štipku soli
- lekvár / ovocie
- maslo
- mletý cukor
- kakao / orechy / mak na posypanie
Postup
- Z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Do kvásku pridáme múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto asi na hrúbku 1 cm. Pokrájame na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžičku lekváru / ovocia, ktoré zabalíme do cesta tak, aby vznikla buchta. Necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť.
- Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme práškovým cukrom a kakaom.