Parené buchty

Potrebujeme

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 400 ml mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • lekvár / ovocie
  • maslo
  • mletý cukor
  • kakao / orechy / mak na posypanie

Postup

  1. Z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Do kvásku pridáme múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto asi na hrúbku 1 cm. Pokrájame na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžičku lekváru / ovocia, ktoré zabalíme do cesta tak, aby vznikla buchta. Necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť.
  3. Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme práškovým cukrom a kakaom.