Mandľovo-citrónový koláč

Potrebujeme

na cesto

  • 4 vajcia
  • 150 g cukru
  • 100 ml acidka
  • šťava z 1 citróna
  • citrónová kôra
  • kypriaci prášok
  • 2 PL maku (ideálne nemletý)
  • 300 g mletých mandlí
  • štipka soli

na polevu

  • 250 g mascarpone
  • 180 g kyslej smotany (= 200 ml)
  • šťava z 1 citróna
  • citrónová kôra
  • 2 PL maku
  • 4 PL medu

Postup

  1. Vajíčka oddelíme. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do peny.
  2. Pridáme acidofilné mlieko, kypriaci prášok a kôru aj šťavu z citróna a premiešame.
  3. Pridáme mak a postupne aj mleté mandle.
  4. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do mandľového cesta.
  5. Cesto vylejeme do plechu na pečenie (cca 25×25 cm) a pečieme pri 175 °C približne 40 minút. Necháme vychladnúť.
  6. Kyslú smotanu zmiešame s makom, medom a šťavou aj kôrou z druhého citróna a premiešame.
  7. Pridáme mascarpone a krátko vyšľaháme.
  8. Krém natrieme na vrch koláča a dáme zachladiť.
  9. Nakrájame na kocky a môžeme ešte dozdobiť bylinkami, citrónom či celým makom.