Potrebujeme
na cesto
- 4 vajcia
- 150 g cukru
- 100 ml acidka
- šťava z 1 citróna
- citrónová kôra
- kypriaci prášok
- 2 PL maku (ideálne nemletý)
- 300 g mletých mandlí
- štipka soli
na polevu
- 250 g mascarpone
- 180 g kyslej smotany (= 200 ml)
- šťava z 1 citróna
- citrónová kôra
- 2 PL maku
- 4 PL medu
Postup
- Vajíčka oddelíme. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do peny.
- Pridáme acidofilné mlieko, kypriaci prášok a kôru aj šťavu z citróna a premiešame.
- Pridáme mak a postupne aj mleté mandle.
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do mandľového cesta.
- Cesto vylejeme do plechu na pečenie (cca 25×25 cm) a pečieme pri 175 °C približne 40 minút. Necháme vychladnúť.
- Kyslú smotanu zmiešame s makom, medom a šťavou aj kôrou z druhého citróna a premiešame.
- Pridáme mascarpone a krátko vyšľaháme.
- Krém natrieme na vrch koláča a dáme zachladiť.
- Nakrájame na kocky a môžeme ešte dozdobiť bylinkami, citrónom či celým makom.