Pohár s malinami a mascarpone

Potrebujeme

  • 350 g mrazených malín
  • 2 PL trstinového  cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL mletého cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 20 g čírej želatíny
  • 200 ml vody
  • 80 g horkej čokolády
  • 100 ml mlieka
  • 15 g masla

Postup

  1. Pripravíme si 4 väčšie poháre alebo 6 menších.
  2. Želatínu pripravíme podľa návodu.
  3. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, semienkami z vanilkového lusku a za stáleho miešania pridáme 2 lyžice rozpustenej a nabobtnanej želatíny.
  4. Vyšľaháme šľahačku a opatrne ju vmiešame do krému z mascarpone.
  5. Touto zmesou naplníme poháre a vložíme ich na hodinu do chladničky.
  6. Mrazené maliny podlejeme vodou, pridáme trstinový cukor a rozvaríme ich. Ak je cukor súčasťou želatíny, tak ho už do malín nedávame.
  7. Do teplých malín pridáme zvyšnú želatínu a za občasného miešania necháme chladnúť. Pozor, nie stuhnúť.
  8. Vychladnutú malinovú zmes nalejeme na stuhnutý mascarpone krém a opäť dáme chladnúť minimálne na hodinu do chladničky.
  9. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme teplé mlieko, maslo a miešame, kým nevznikne hladká zmes.
  10. Touto polevou polejeme ztuhnuté malinové želé a dáme na ďalšiu hodinku vychladiť.

Pozn. č. 1: Ak chceme dosiahnuť efektnejší vzhľad, môžeme poháre plniť (a potom aj chladiť) našikmo.
Pozn. č. 2: Maliny môžeme vymeniť za iné výrazné ovocie, ako napríklad višňe, ríbezle alebo granátové jablká.
Pozn. č. 3: Ak by nám želatina príliž stuhla, stačí ju troška zohriať a ona sa opäť roztopí.
Pozn. č. 4: Kroky 9 a 10 sa dajú nahradiť nastrúhaním čokolády priamo na ovocnú zmes po jej vychladnutí.