Potrebujeme
- 350 g mrazených malín
- 2 PL trstinového cukru
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 PL mletého cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 20 g čírej želatíny
- 200 ml vody
- 80 g horkej čokolády
- 100 ml mlieka
- 15 g masla
Postup
- Pripravíme si 4 väčšie poháre alebo 6 menších.
- Želatínu pripravíme podľa návodu.
- Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, semienkami z vanilkového lusku a za stáleho miešania pridáme 2 lyžice rozpustenej a nabobtnanej želatíny.
- Vyšľaháme šľahačku a opatrne ju vmiešame do krému z mascarpone.
- Touto zmesou naplníme poháre a vložíme ich na hodinu do chladničky.
- Mrazené maliny podlejeme vodou, pridáme trstinový cukor a rozvaríme ich. Ak je cukor súčasťou želatíny, tak ho už do malín nedávame.
- Do teplých malín pridáme zvyšnú želatínu a za občasného miešania necháme chladnúť. Pozor, nie stuhnúť.
- Vychladnutú malinovú zmes nalejeme na stuhnutý mascarpone krém a opäť dáme chladnúť minimálne na hodinu do chladničky.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme teplé mlieko, maslo a miešame, kým nevznikne hladká zmes.
- Touto polevou polejeme ztuhnuté malinové želé a dáme na ďalšiu hodinku vychladiť.
Pozn. č. 1: Ak chceme dosiahnuť efektnejší vzhľad, môžeme poháre plniť (a potom aj chladiť) našikmo.
Pozn. č. 2: Maliny môžeme vymeniť za iné výrazné ovocie, ako napríklad višňe, ríbezle alebo granátové jablká.
Pozn. č. 3: Ak by nám želatina príliž stuhla, stačí ju troška zohriať a ona sa opäť roztopí.
Pozn. č. 4: Kroky 9 a 10 sa dajú nahradiť nastrúhaním čokolády priamo na ovocnú zmes po jej vychladnutí.