Potrebujeme
- 3/4 pohára červenej šošovice
- 1-2 zemiaky
- 1 mkrvu
- 1 paradajku
- 1 cibuľu
- olivový olej
- soľ
- čili papričku
- 1 PL paprikovej pasty
- citrónovú šťavu z 1 citróna
- bobkový list
- sušenú mätu
- hovädzí vývar
- mleté čierne korenie
Postup
- Mrkvu, zemiaky a paradajku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na jemno.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľu. Pridáme jednu polievkovú lyžicu paprikovej pasty. Dobre premiešame.
- Nakrájanú zeleninu pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a premiešame. Chvíľočku (asi dve minútky) podusíme. Pridáme šošovicu, chilli, bobkový list, šťavu z citróna a zalejeme horúcim vývarom (asi 1 liter).
- Polievku privedieme k varu a varíme na miernom plameni cca 30 min. kým nie je zelenina mäkká.
- Z polievky vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme. Nemala by byť rozmixovaná úplne dohladka, sem-tam by sa mal mihnúť nejaký ten kúsok mrkvy a zemiakov 🙂
- Ak treba, zriedime polievku vodou a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme sušenou mätou a citrónovou šťavou. Netreba sa báť pridať aj viac citrónovej šťavy, polievka by mala voňať mätou a chutiť citrónom a byť trošku pálivá.
- Podávame s kúskom citróna a bielym pečivom.