Mercimek corba (Turecká šošovicová polievka)

 Potrebujeme

  • 3/4 pohára červenej šošovice
  • 1-2 zemiaky
  • 1 mkrvu
  • 1 paradajku
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • soľ
  • čili papričku
  • 1 PL paprikovej pasty
  • citrónovú šťavu z 1 citróna
  • bobkový list
  • sušenú mätu
  • hovädzí vývar
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Mrkvu, zemiaky a paradajku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na jemno.
  2. Na olivovom oleji opražíme cibuľu. Pridáme jednu polievkovú lyžicu paprikovej pasty. Dobre premiešame.
  3. Nakrájanú zeleninu pridáme do hrnca, osolíme, okoreníme a premiešame. Chvíľočku (asi dve minútky) podusíme. Pridáme šošovicu, chilli, bobkový list, šťavu z citróna a zalejeme horúcim vývarom (asi 1 liter).
  4. Polievku privedieme k varu a varíme na miernom plameni cca 30 min. kým nie je zelenina mäkká.
  5. Z polievky vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme. Nemala by byť rozmixovaná úplne dohladka, sem-tam by sa mal mihnúť nejaký ten kúsok mrkvy a zemiakov 🙂
  6. Ak treba, zriedime polievku vodou a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme sušenou mätou a citrónovou šťavou. Netreba sa báť pridať aj viac citrónovej šťavy, polievka by mala voňať mätou a chutiť citrónom a byť trošku pálivá.
  7. Podávame s kúskom citróna a bielym pečivom.