Potrebujeme
- 500 g hladkej múky extra špeciál
- 2 ČL soli
- 30 g čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 250 ml plnotučného vlažného mlieka
- 1 PL roztopenej bravčovej masti
- 2 vajcia
- 250 g mletých oškvarkov
Postup
- Zo 100 ml mlieka, droždia a curku si pripravíme kvások. Necháme ho 15 minút vykysnúť.
- Do misky vsypeme preosiatu múku a soľ. Pridáme masť, vajce, kvások, zvyšné mlieko a vymiesime cesto, ktoré necháme 15 minút podkysnúť.
- Na jemne pomúčenú pracovnú dosku vyklopíme cesto a vyvaľkáme ho do obdĺžnikového tvaru na hrúbku asi 1 cm.
- Na cesto natrieme 1/3 mletý oškvarkov (ak ich máme príliš málo „krémové“, zmiešame ich predtým s 1 PL roztopenej bravčovej masti).
- Cesto preložíme po tretinkách v zvislom a potom aj vodorovnom smere (hornú tretinku cez stred, spodnú tretinku cez už dvojvrstvový stred, to isté vo vodorovnom smere – získame tak 9 vrstiev cesta).
- Zakryjeme čistou utierkou a necháme odpočívať asi 15 minút.
- Kroky 3 – 6 opakujeme ešte dvakrát, kým neminieme všetky oškvarky.
- Cesto po poslednom odpočinku rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme pagáče (vykrajovačom, pohárom… čo máme po ruke. Ak sa cesto lepí, vykrajovač periodicky namočíme v múke).
- Nakoniec pretláčatkom na zemiaky vytvoríme na povrchu pagáča mriežkovú štruktúru a pagáče podľa potreby „zaguľatíme“ gúľaním v dlaniach. Ak nemáme pučítko, mriežku zľahka nožom nakreslíme do cesta pred vykrajovaním.
- Ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a každý pagáčik potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Necháme 15 minút podkysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 15 minút. (Treba sledovať…)