Hovädzí vývar

Potrebujeme

  • 300 – 500 g predného hovädzieho mäsa s kosťou
  • 3 zrnká čierneho celého korenia
  • 3 zrnká nového korenia
  • 1 cibuľa
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 petržlen
  • polka menšieho zeleru
  • 1 zemiak
  • soľ

Postup

  1. Cibuľu očistíme od najhrubšej špiny, ideálne necháme v šupke.
  2. Mäso spolu s cibuľou, soľou a zrnkami korenia dáme do tlakového hrnca a zalejeme asi 1.5 litrom studenej vody. Zatvoríme, keď zovrie (hrniec začne syčať), stiahneme na nízky plameň a varíme aspoň 1.5 hodiny.
  3. Hrniec ochladíme, otvoríme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu a varíme asi 30 minút. V prípade potreby dochutíme.
  4. Ak sme veľmi fajnoví, vyberieme mäso a zeleninu a vývar precedíme.
  5. Mäso nakrájame na malé kúsky.
  6. Uvaríme niťovky a môžeme papať.