Potrebujeme
- 2 ČL olivového oleja
- 1 ČL rasce
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 pohárika červenej šošovice
- 1 pohárik zeleninového vývaru
- 1 ks červenej cibule (najemno nakrájaná na polkolieska)
- čerstvé špenátové listy
- 100 g kozieho alebo balkánskeho syra
- 2 PL bieleho jogurtu
- čierne korenie mleté
- lístky čerstvej mäty
- koriander
- 1/2 ČL sušeného zázvoru
Postup
- Očistíme si jednu červenú cibuľu, prekrojíme ju na polovicu a nakrájame na veľmi jemné plátky, ktoré odložíme bokom.
- Do misky pripravíme lyžičku rímskej rasce, nožom rozpučený strúčik cesnaku a zázvor. Tieto korenia dodajú červenej šošovici zaujímavý, korenený charakter 🙂
- Do hrnčeka kvapneme trocha oleja. Necháme rozohriať, pridáme korenia a pražíme dve minúty, kým nevynikne ich aróma. Potom pridáme šošovicu a zalejeme pohárikom zeleninového vývaru, zamiešame a necháme na nízkom plameni variť osem až desať minút.
- V miske vymiešame malé koliesko mäkkého kozieho syra s dvoma lyžicami bieleho jogurtu a trochou mletého čierneho korenia.
- Na panvici rozohrejeme olej a restujeme cibuľu zhruba päť minút, pokiaľ nezmäkne a jej robustná chuť sa nezmení na príjemne sladkú. Odstavíme.
- Špenát premyjeme, kvapneme doň olej a dobre premiešame, potom uložíme na tanier. Do hotovej šošovice môžeme vidličkou vmiešať pár lístkov čerstvej mäty. Podľa chuti môžno pridať aj trocha koriandru.
- Naservírujeme na špenát, pridáme kozí syr a restovanú cibuľu. Podávame s bagetkou.