Špenátový šalát s červenou šošovicou a kozím syrom

Potrebujeme

  • 2 ČL olivového oleja
  • 1 ČL rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 pohárika červenej šošovice
  • 1 pohárik zeleninového vývaru
  • 1 ks červenej cibule (najemno nakrájaná na polkolieska)
  • čerstvé špenátové listy
  • 100 g kozieho alebo balkánskeho syra
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • čierne korenie mleté
  • lístky čerstvej mäty
  • koriander
  • 1/2 ČL sušeného zázvoru

 

Postup

  1. Očistíme si jednu červenú cibuľu, prekrojíme ju na polovicu a nakrájame na veľmi jemné plátky, ktoré odložíme bokom.
  2. Do misky pripravíme lyžičku rímskej rasce, nožom rozpučený strúčik cesnaku a zázvor. Tieto korenia dodajú červenej šošovici zaujímavý, korenený charakter 🙂
  3. Do hrnčeka kvapneme trocha oleja. Necháme rozohriať, pridáme korenia a pražíme dve minúty, kým nevynikne ich aróma. Potom pridáme šošovicu a zalejeme pohárikom zeleninového vývaru, zamiešame a necháme na nízkom plameni variť osem až desať minút.
  4. V miske vymiešame malé koliesko mäkkého kozieho syra s dvoma lyžicami bieleho jogurtu a trochou mletého čierneho korenia.
  5. Na panvici rozohrejeme olej a restujeme cibuľu zhruba päť minút, pokiaľ nezmäkne a jej robustná chuť sa nezmení na príjemne sladkú. Odstavíme.
  6. Špenát premyjeme, kvapneme doň olej a dobre premiešame, potom uložíme na tanier. Do hotovej šošovice môžeme vidličkou vmiešať pár lístkov čerstvej mäty. Podľa chuti môžno pridať aj trocha koriandru.
  7. Naservírujeme na špenát, pridáme kozí syr a restovanú cibuľu. Podávame s bagetkou.