Maďarské kurča na paprike

Potrebujeme

  • 3-4 ks kuracie stehná
  • 1 ks cibule
  • 1 ČL červenej mletej papriky
  • 1 ks paradajka
  • 1 ks paprika
  • 1 ks kyslej smotany
  • 1 ks sladkej smotany
  • soľ
  • olej (masť)
  • polohrubá múka
  • vajcia

 

Postup

  1. Kuracie nožky stiahneme z kože a vyberieme kosť.
  2. Na oleji (masti) spražíme cibuľku do sklovita (keď je cibuľka priesvitná), vtedy pridáme mletú červenú papriku cca 1 lyžičku – nie veľa, aby výsledná omáčka bola ružová (nie červená). Pozor ! nespáliť papriku – po chvíli zaliať trochu vody, aby sa nespálila.
  3. Vykostené kuracie mäsko osolíme z jednej strany a položíme ho do hrnca na cibuľku, osolenou stranou dole. Keď sa opeká z 1 strany – vrchnú stranu osolíme.
  4. Opečieme do biela, mäsko otáčame.
  5. Pridáme pokrájanú papriku, paradajky a dusíme cca 30 minút. Všetko pustí šťavu, pridáme trochu vody (veľa šťavy nie je dobré – uberá chuť).
  6. Keď je mäso mäkké, v miske rozmiešame kyslú a sladkú smotanu, pridáme trochu šťavy z hrnca, aby bola omáčka riedšia a teplejšia a aby smotana po vliatí nezhrčkavela. Potom smotanu vlejeme do hrnca.
  7. Prejdeme varom a kurča na paprike je hotové. 🙂

HALUŠKY:

  • z polohrubej múky, vajec, vody a soli urobíme cesto na halušky. Približný odhad: 1 vajce = 1 porcia. Cesto z podnosu nožíkom hádžeme do slanej vriacej vody (to je originál), ja používam sito. Varíme, kým halušky vyplávajú, potom scedíme. Ak konzumujeme hneď spláchneme teplou vodou, ak neskôr – studenou vodou (aby sa nelepili). Do halušiek pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nelepili.