Potrebujeme
- 3-4 ks kuracie stehná
- 1 ks cibule
- 1 ČL červenej mletej papriky
- 1 ks paradajka
- 1 ks paprika
- 1 ks kyslej smotany
- 1 ks sladkej smotany
- soľ
- olej (masť)
- polohrubá múka
- vajcia
Postup
- Kuracie nožky stiahneme z kože a vyberieme kosť.
- Na oleji (masti) spražíme cibuľku do sklovita (keď je cibuľka priesvitná), vtedy pridáme mletú červenú papriku cca 1 lyžičku – nie veľa, aby výsledná omáčka bola ružová (nie červená). Pozor ! nespáliť papriku – po chvíli zaliať trochu vody, aby sa nespálila.
- Vykostené kuracie mäsko osolíme z jednej strany a položíme ho do hrnca na cibuľku, osolenou stranou dole. Keď sa opeká z 1 strany – vrchnú stranu osolíme.
- Opečieme do biela, mäsko otáčame.
- Pridáme pokrájanú papriku, paradajky a dusíme cca 30 minút. Všetko pustí šťavu, pridáme trochu vody (veľa šťavy nie je dobré – uberá chuť).
- Keď je mäso mäkké, v miske rozmiešame kyslú a sladkú smotanu, pridáme trochu šťavy z hrnca, aby bola omáčka riedšia a teplejšia a aby smotana po vliatí nezhrčkavela. Potom smotanu vlejeme do hrnca.
- Prejdeme varom a kurča na paprike je hotové. 🙂
HALUŠKY:
- z polohrubej múky, vajec, vody a soli urobíme cesto na halušky. Približný odhad: 1 vajce = 1 porcia. Cesto z podnosu nožíkom hádžeme do slanej vriacej vody (to je originál), ja používam sito. Varíme, kým halušky vyplávajú, potom scedíme. Ak konzumujeme hneď spláchneme teplou vodou, ak neskôr – studenou vodou (aby sa nelepili). Do halušiek pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nelepili.