Bravčová panenka s bazalkovo-syrovou omáčkou

Potrebujeme

na mäso
  • 500 g bravčovej panenky
  • 100 g slaniny (tenké plátky)
  • 1 PL oleja
na omáčku
  • 50 g masla
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 100 ml vývaru na podliatie
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • 2 PL čerstvej bazalky
  • biele mleté korenie
  • soľ
  • par kvapiek citrónovej šťavy

 

Postup

  1. Bravčovú panenku narežeme na cca 3,5 cm „bochníčky“. Každý bochníček obalíme v slanine a prstami mäso jemne roztlačíme („naklepeme“). Posypeme korením a veľmi jemne osolíme. Naozaj veľmi jemne, slaninka je väčšinou slaná dosť.
  2. Ideme na omáčku. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme prelisovaný cesnak. Na miernom ohni ho orestujeme a poprášime lyžicou múky. Opäť restujeme cca 2 minuty. Podlejeme postupne vývarom. Pridáme smotanu a dobre premiešame, necháme zovrieť.
  3. Ochutíme soľou, bielym mletým korením a citrónovu šťavou.
  4. Pridáme nastrúhaný syr a bazalku, zamiešame, necháme krátko prejsť varom a odstavíme z ohňa.
  5. Mäso opečieme na panvici z každej strany cca 3 minúty a máme hotovo!
  6. Podávame s varenými zemiakmi.