Potrebujeme
na špenátový prívarok
- 1 PL masti/oleja
- 1 väčšiu cibuľu
- 500 g špenátu (drť alebo listy – čerstvé alebo rozmrazené)
- 150 ml smotany na varenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- podľa potreby 1 PL hladkej múky
zvyšok 🙂
- 300 g lososa
- lasagnové plátky
- 50 ml smotany na varenie
- 400 g syra na strúhanie (gouda, mozarella…)
Postup
- Na panvici rozpálime masť a šupneme k nej cibuľku. Opražime do sklovita.
- Pridáme špenát. Ak máme čerstvý, tak ho trocha nakrájame a nebojíme sa, že ho je veľa, on sa veľmi scvrkne.
- Keď už je špenát trocha udusený, pridáme rozpučený cesnak, smotanu, trocha soli a korenia a podusíme.
- Ak by bola zmes príliš riedka, možeme poprášiť hladkou múkou a nechať prevrieť. Ono je dobré, keď je trocha redšia ako bežný hustý prívarok. Cestoviny tú tekutinu „vypijú“.
- Vezmeme plech (náš má rozmery cca 22×22 cm).
- Položíme naň vrstvu plátkov a ponatierame ich smotanou. Ja používam také, ktoré netreba predvárať.
- Na plátky navrstvíme 1/3 špenátu.
- Na špenát poukladáme 1/3 lososa zbaveného kože a kostí nakrájaného na menšie kúsky.
- Posypeme asi 1/4 nastrúhaného syra.
- Zopakujeme body 6 až 8 dvakrát. Do hornej vrstvy zvyknem dať syra iba trocha.
- Položíme poslednú vrstvu plátkov a štedro ju zasypeme syrom.
- Vložíme do rúry a pri teplote 180 stupňov necháme piecť asi 20 minút – kým syr na vrchu nie je sfarbený do zlata.
- Naložíme na tanier a zaželáme si dobrú chuť 🙂