Špenátovo-lososové lasagne

Potrebujeme

na špenátový prívarok

  • 1 PL masti/oleja
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 500 g špenátu (drť alebo listy – čerstvé alebo rozmrazené)
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • podľa potreby 1 PL hladkej múky

zvyšok 🙂

  • 300 g lososa
  • lasagnové plátky
  • 50 ml smotany na varenie
  • 400 g syra na strúhanie (gouda, mozarella…)

Postup

  1. Na panvici rozpálime masť a šupneme k nej cibuľku. Opražime do sklovita.
  2. Pridáme špenát. Ak máme čerstvý, tak ho trocha nakrájame a nebojíme sa, že ho je veľa, on sa veľmi scvrkne.
  3. Keď už je špenát trocha udusený, pridáme rozpučený cesnak, smotanu, trocha soli a korenia a podusíme.
  4. Ak by bola zmes príliš riedka, možeme poprášiť hladkou múkou a nechať prevrieť. Ono je dobré, keď je trocha redšia ako bežný hustý prívarok. Cestoviny tú tekutinu „vypijú“.
  5. Vezmeme plech (náš má rozmery cca 22×22 cm).
  6. Položíme naň vrstvu plátkov a ponatierame ich smotanou. Ja používam také, ktoré netreba predvárať.
  7. Na plátky navrstvíme 1/3 špenátu.
  8. Na špenát poukladáme 1/3 lososa zbaveného kože a kostí nakrájaného na menšie kúsky.
  9. Posypeme asi 1/4 nastrúhaného syra.
  10. Zopakujeme body 6 až 8 dvakrát. Do hornej vrstvy zvyknem dať syra iba trocha.
  11. Položíme poslednú vrstvu plátkov a štedro ju zasypeme syrom.
  12. Vložíme do rúry a pri teplote 180 stupňov necháme piecť asi 20 minút – kým syr na vrchu nie je sfarbený do zlata.
  13. Naložíme na tanier a zaželáme si dobrú chuť 🙂