Divinový guľáš

Potrebujeme

  • 700 g mäsa z diviny (jeleň, diviak…)
  • 500 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ks petržlenu
  • 2 väčšie mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 1/2 menšieho zeleru
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 PL mletej papriky (prípadne časť pálivej)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • soľ
  • 2 ks bielej papriky
  • 2 – 3 ks paradajok
  • hrsť sušených hríbov
  • majoránka, tymián a/alebo rozmarín

Postup

  1. Z mäsa odkrojíme mastné časti a nakrájame ich na malé kocočky. Zvyšné mäso nakrájame na väčšie kocky.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky. Koreňovú zeleninu na malé kocky a zemiaky na tenké kocočky (aby sa ľahko rozvarili).
  3. Do hrnca (najlepšie tlakového) dáme roztopiť masť spolu s mastnými kúskami mäsa a chvíľu popražíme.
  4. Pridáme cibuľu a cesnak a pražíme do zlata. Pridáme mletú rascu a ešte chvíľu popražíme. Nakoniec pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme.
  5. Pridáme mäso a trocha ho opražíme, kým sa zatiahne do hneda.
  6. Podlejeme vodou (asi do polovičky výšky mäsa), osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku, hríby a zemiaky. Zavrieme hrniec a varíme asi 30 minút.
  7. Hrniec vložíme do umývadla, poriadne schladíme, vyfučíme paru a otvoríme. Vrátime naspäť na sporák.
  8. Pridáme na malé kocky nakrájané paradajky a papriku, bylinky, dochutíme podľa chuti soľou a korením a varíme, kým všetko nie je pekne mäkké. Hrniec zakrývame podľa množstva vody – ak chceme, aby guľáš zhustol, tak necháme vodu odparovať.