Potrebujeme
- 700 g mäsa z diviny (jeleň, diviak…)
- 500 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ks petržlenu
- 2 väčšie mrkvy
- 3 zemiaky
- 1/2 menšieho zeleru
- 2 PL bravčovej masti
- 1 ČL mletej rasce
- 1 PL mletej papriky (prípadne časť pálivej)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- soľ
- 2 ks bielej papriky
- 2 – 3 ks paradajok
- hrsť sušených hríbov
- majoránka, tymián a/alebo rozmarín
Postup
- Z mäsa odkrojíme mastné časti a nakrájame ich na malé kocočky. Zvyšné mäso nakrájame na väčšie kocky.
- Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky. Koreňovú zeleninu na malé kocky a zemiaky na tenké kocočky (aby sa ľahko rozvarili).
- Do hrnca (najlepšie tlakového) dáme roztopiť masť spolu s mastnými kúskami mäsa a chvíľu popražíme.
- Pridáme cibuľu a cesnak a pražíme do zlata. Pridáme mletú rascu a ešte chvíľu popražíme. Nakoniec pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme.
- Pridáme mäso a trocha ho opražíme, kým sa zatiahne do hneda.
- Podlejeme vodou (asi do polovičky výšky mäsa), osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku, hríby a zemiaky. Zavrieme hrniec a varíme asi 30 minút.
- Hrniec vložíme do umývadla, poriadne schladíme, vyfučíme paru a otvoríme. Vrátime naspäť na sporák.
- Pridáme na malé kocky nakrájané paradajky a papriku, bylinky, dochutíme podľa chuti soľou a korením a varíme, kým všetko nie je pekne mäkké. Hrniec zakrývame podľa množstva vody – ak chceme, aby guľáš zhustol, tak necháme vodu odparovať.