Limetková polievka

Potrebujeme

  • rastlinný olej
  • soľ
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1/4 zelera
  • 1 jalapeno alebo serano paprička (odjadierkovaná, zbavená stopky a nakrájaná na jemno)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/4 PL oregana
  • 1 veľká paradajka
  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 limetky
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 8 ks tortilly
  • 2 PL nasekaných lístkov čerstvého koriandra (prípadne naloženého v oleji)

Postup

  1. Cibuľu, zeler a mrkvu očistíme a nakrájame nadrobno. Jalapeno papričku zbavíme stopky, jarierok a tiež nakrájame najemno. Cesnak očistíme a pretlačíme cez lis. Paradajku ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Do širšieho hrnca dáme 3 PL oleja, keď je rozohriaty, pridáme cibuľu, zeler, mrvu, jalapeno papričku a restujeme za občasného miešania cca 4 minúty.
  3. Pridáme cesnak, bobkový list, oregano a opäť chvíľku restujeme, asi 1 minútu. Potom pridáme paradajku, trocha posolíme a restujeme, kým sa nevyparí šťava, ktorú pustila paradajka.
  4. Vložíme k základu kuracie prsia, zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso zakryté a varíme na miernom ohni pribliňne 20 minút.
  5. Keď je mäso uvarené, tak ho vyberieme a natrháme na malé kúsky (ako do kuracej polievky). Polievku necháme stále na jemnom ohni.
  6. Natrhané mäso, najemno nakrájanú jarnú cibuľku, koriander a šťavu z limetiek pridáme do polievky, posolíme  podľa chuti a varíme ešte asi 5 minút.
  7. Podávame s nakrájaným avokádom a pečivom alebo do zlata opečenými a na menšie kúsky nakrájanými tortillami.