Pečený jeseter

Potrebujeme

  • cca 1 kg vypitvaného jesetera
  • soľ
  • 2 PL oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL tymiánu
  • 1/2 ČL koriandra
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 dl bieleho vína

Postup

  1. Z oleja, rozpučeného cesnaku, oregana a tymiánu si namiešame marinádu.
  2. Jesetera z vnútornej strany osolíme a natrieme marinádou.
  3. Necháme hodinku postáť (ak máme čas 🙂 ).
  4. Cibuľu očistíme a nakrájame na hrubo.
  5. Jesetera položíme na pekáč, posypeme cibuľou, podlejeme trochou vody a zakryjeme.
  6. Šupneme do rúry a pečieme asi 15 minút na 200 °C.
  7. Po uplynutí časomiery podlejeme vínom, opäť prikryjeme a pečieme ďalších 20 minút.
  8. Nakoniec rybku odkryjeme a pečieme ešte odkrytú ďalších 15 minút.
  9. Ako príloha sa najviac hodí zemiaková kaša a nejaký zeleninový šalát.

Pozn.: kožu nejeme, mäsko sa pekne oddeľuje. Ryba má málo kostí, v zadnej časti nie sú takmer žiadne, len „gumená“ chrbtica.