Potrebujeme
- 350 g zemiakov varených v šupke
- 10 PL hrubej múky
- 10 PL detskej krupice
- 1 vajce
- štipka soli
- mletý mak
- mletý cukor
- maslo
Postup
- Očistené zemiaky nastrúhame na „jemnej slzičke“.
- Pridáme múku, krupicu, soľ a vajíčko a čo najrýchlejšie vymiesime cesto (má tendenciu rednúť).
- Z cesta vyrobíme valec s priemerom 3 cm a odkrajujeme z neho cca 1cm hrubé kolieska, ktoré hneď v ruke vyšúľame na šúľance.
- Hádžeme do horúcej osolenej vody.
- Keď vyplávajú na povrch, stopneme 3 minúty a vylovíme sitkom.
- Medzičasom zmiešame mak s cukrom, roztopíme maslo a týmito surovinami posypeme/polejeme hotové šúľance na tanieri.