Šúľance s makom

Potrebujeme

  • 350 g zemiakov varených v šupke
  • 10 PL hrubej múky
  • 10 PL detskej krupice
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • mletý mak
  • mletý cukor
  • maslo

Postup

  1. Očistené zemiaky nastrúhame na „jemnej slzičke“.
  2. Pridáme múku, krupicu, soľ a vajíčko a čo najrýchlejšie vymiesime cesto (má tendenciu rednúť).
  3. Z cesta vyrobíme valec s priemerom 3 cm a odkrajujeme z neho cca 1cm hrubé kolieska, ktoré hneď v ruke vyšúľame na šúľance.
  4. Hádžeme do horúcej osolenej vody.
  5. Keď vyplávajú na povrch, stopneme 3 minúty a vylovíme sitkom.
  6. Medzičasom zmiešame mak s cukrom, roztopíme maslo a týmito surovinami posypeme/polejeme hotové šúľance na tanieri.