Chilli con carne

Potrebujeme

  • 1 PL oleja
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 červenú hrubostennú papriku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL chilli papriky
  • 1 ČL sladkej papriky
  • 1 ČL rímskeho kmínu
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 400 g konzervovaných paradajok
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 400 g zaváranej červenej fazule
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 kocky tmavej čokolády (alebo 1 PL cukru)

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kocky, papriku nakrájame na kocky cca 1 x 1 cm, cesnak očistíme a nakrájame na drobno.
  2. Vo väčšej panvici rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľu do sklovita.
  3. Pridáme cesnak, nakrájanú papriku,chilli, mletú papriku, kmín a pražíme ďalších 5 minút.
  4. Stlmíme plameň a do panvice pridáme mäso. Za stáleho miešania pražíme asi 5 minút, kým sa rovnomerne prepečie. Cieľom je zároveň rozdeliť všetky „hrudky“. Mäso má byť po tomto kroku upečené, nie udusené.
  5. Do panvice prilejeme vývar, konzervu paradajok a paradajkový pretlak. Prisypeme majoránku, soľ, korenie a cukor (čokoládu nie). Poriadne premiešame a na najnižšom plameni dusíme prikryté pokrievkou cca 20 minút za občasného premiešania. Ak by bola hmota príliš hustá, podlejeme trochou vody.
  6. Nakoniec pridáme scedenú fazuľu a čokoládu. Povaríme ešte 10 minút a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme soľou a korením a necháme ešte raz prevrieť.
  7. Pred podávaním necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa chute pekne spojili.
  8. Podávame s ryžou.