Potrebujeme
- 1 PL oleja
- 1 veľkú cibuľu
- 1 červenú hrubostennú papriku
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL chilli papriky
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL rímskeho kmínu
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 400 g konzervovaných paradajok
- 1 ČL sušenej majoránky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 400 g zaváranej červenej fazule
- soľ
- čierne korenie
- 2 kocky tmavej čokolády (alebo 1 PL cukru)
Postup
- Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kocky, papriku nakrájame na kocky cca 1 x 1 cm, cesnak očistíme a nakrájame na drobno.
- Vo väčšej panvici rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľu do sklovita.
- Pridáme cesnak, nakrájanú papriku,chilli, mletú papriku, kmín a pražíme ďalších 5 minút.
- Stlmíme plameň a do panvice pridáme mäso. Za stáleho miešania pražíme asi 5 minút, kým sa rovnomerne prepečie. Cieľom je zároveň rozdeliť všetky „hrudky“. Mäso má byť po tomto kroku upečené, nie udusené.
- Do panvice prilejeme vývar, konzervu paradajok a paradajkový pretlak. Prisypeme majoránku, soľ, korenie a cukor (čokoládu nie). Poriadne premiešame a na najnižšom plameni dusíme prikryté pokrievkou cca 20 minút za občasného premiešania. Ak by bola hmota príliš hustá, podlejeme trochou vody.
- Nakoniec pridáme scedenú fazuľu a čokoládu. Povaríme ešte 10 minút a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme soľou a korením a necháme ešte raz prevrieť.
- Pred podávaním necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa chute pekne spojili.
- Podávame s ryžou.