Fašírky s paprikovou omáčkou a batatami

Potrebujeme

na omáčku

  • 500 g špicatej červenej papriky
  • 1 štipľavú papričku
  • olivový olej Primadonna
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 1 lyžicau trstinového cukru
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 hrsť čerstvého koriandru

na fašírky

  • 800 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 lyžičku mletej štipľavej papriky
  • čerstvý tymian
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej

na prílohu

  • 3 bataty
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 citrón
  • 125 g mixovaných listov (špenát, polinčka, rukola…)

 

Postup

omáčka

  1. Papriky a štipľavú papričku umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Na rozohriatom oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku.
  3. Ochutíme soľou, korením a vetvičkou rozmarínu.
  4. Keď je základ opečený dozlatista, pridáme nakrájanú papriku.
  5. Opäť osolíme, okoreníme a opekáme, kým paprika trochu zmäkne.
  6. Vyberieme rozmarín a pridáme trstinový cukor. Počkáme, kým začne karamelizovať.
  7. Prilejeme vínny ocot a chvíľu spolu podusíme.
  8. Podlejeme trochou vody, prikryjeme a za občasného miešania varíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou.
  9. Udusenú papriku rozmixujeme na hladkú omáčku. Na záver primiešame nadrobno nasekaný koriander.

fašírky

  1. Mleté mäso zmiešame s nadrobno nasekaným cesnakom, soľou, korením, mletou štipľavou paprikou, nasekaným tymianom a trochou olivového oleja.
  2. Zo zmesi tvarujeme tenšie fašírky a opekáme z oboch strán do zlatohneda.

príloha

  1. Očistené bataty nakrájame na malé kocky a opekáme na olivovom oleji, kým nebudú zlatohnedé a nezmäknú.
  2. Osolíme, okoreníme a posypeme lístkami tymianu.
  3. Chvíľu pred dokončením pridáme cherry paradajky nakrájané na 1/2 alebo na 1/4 a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. Primiešame listový šalát.