Potrebujeme
na omáčku
- 500 g špicatej červenej papriky
- 1 štipľavú papričku
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- čerstvý rozmarín
- 1 lyžicau trstinového cukru
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 hrsť čerstvého koriandru
na fašírky
- 800 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
- 1 lyžičku mletej štipľavej papriky
- čerstvý tymian
- 3 strúčiky cesnaku
- čierne korenie
- soľ
- olej
na prílohu
- 3 bataty
- olej
- soľ
- čierne korenie
- 200 g cherry paradajok
- 1 citrón
- 125 g mixovaných listov (špenát, polinčka, rukola…)
Postup
omáčka
- Papriky a štipľavú papričku umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Na rozohriatom oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku.
- Ochutíme soľou, korením a vetvičkou rozmarínu.
- Keď je základ opečený dozlatista, pridáme nakrájanú papriku.
- Opäť osolíme, okoreníme a opekáme, kým paprika trochu zmäkne.
- Vyberieme rozmarín a pridáme trstinový cukor. Počkáme, kým začne karamelizovať.
- Prilejeme vínny ocot a chvíľu spolu podusíme.
- Podlejeme trochou vody, prikryjeme a za občasného miešania varíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou.
- Udusenú papriku rozmixujeme na hladkú omáčku. Na záver primiešame nadrobno nasekaný koriander.
fašírky
- Mleté mäso zmiešame s nadrobno nasekaným cesnakom, soľou, korením, mletou štipľavou paprikou, nasekaným tymianom a trochou olivového oleja.
- Zo zmesi tvarujeme tenšie fašírky a opekáme z oboch strán do zlatohneda.
príloha
- Očistené bataty nakrájame na malé kocky a opekáme na olivovom oleji, kým nebudú zlatohnedé a nezmäknú.
- Osolíme, okoreníme a posypeme lístkami tymianu.
- Chvíľu pred dokončením pridáme cherry paradajky nakrájané na 1/2 alebo na 1/4 a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Primiešame listový šalát.