Pečený králik so sušenou šunkou

Potrebujeme

  • 1 kg králika
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarín
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 1 pór (iba biela časť)
  • 300 g zemiakov
  • 200 g cherry paradajok
  • 100 g sušenej šunky
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup

  1. Králika naporciujeme na menšie kusy a poukladáme do zapekacej misy. (Alebo kúpime porcovaného, na stehnách je najviac mäska.)
  2. Osolíme a okoreníme.
  3. Polejeme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom.
  4. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky, pór na väčšie kúsky, umyté neošúpané zemiaky nakrájané na štvrťky a celé cherry paradajky.
  5. Všetko ešte raz zľahka osolíme a okoreníme.
  6. Podlejeme bielym vínom, teplým vývarom, zľahka pokvapkáme olivovým olejom a prikryjeme alobalom.
  7. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 1,5 hodiny.
  8. V polovici pečenia alobal odstránime a králika necháme zapiecť.
  9. 20 minút pred koncom pečenia pridáme na mäso sušenú šunku nakrájanú na väčšie pásiky.