Potrebujeme
- 1,5 kg paradajok (ideálne odroda San Marzano)
- 30 g olivového oleja
- 5 lístkov čerstvej bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- sladkú smotanu alebo mascarpone na ozdobenie/zjemnenie
Postup
- Paradajky umyjeme, osušíme, zbavíme prípadnej stonky a šupky. Rozrežeme na polovicu a odstránime jadierkam a šťavu. Takto očistené paradajky nakrájame na drobno.
- V hrnčeku rozohrejeme olej a asi minútu na ňom orestujeme očistený cesnak (áno, nepretlačený). Pridáme nakrájané paradajky a pražíme pár minút.
- Pridáme bazalkové lístky, posolíme, zamiešame, zakryjeme a varíme na nízkom ohni približne 35 minút.
- Vyberieme bazalku a cesnak a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Necháme variť ďalších 25-30 minút. Vypneme, necháme trocha vychladnúť.
- Nalejeme do tanierov, do prostriedka dáme lyžičku smotany (môžeme zľahka zamiešať a vznikne špirála) alebo lyžičku mascarpone a dozdobíme lístkom bazalky.