Naozaj paradajková polievka

Potrebujeme

  • 1,5 kg paradajok (ideálne odroda San Marzano)
  • 30 g olivového oleja
  • 5 lístkov čerstvej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • sladkú smotanu alebo mascarpone na ozdobenie/zjemnenie

Postup

  1. Paradajky umyjeme, osušíme, zbavíme prípadnej stonky a šupky. Rozrežeme na polovicu a odstránime jadierkam a šťavu. Takto očistené paradajky nakrájame na drobno.
  2. V hrnčeku rozohrejeme olej a asi minútu na ňom orestujeme očistený cesnak (áno, nepretlačený). Pridáme nakrájané paradajky a pražíme pár minút.
  3. Pridáme bazalkové lístky, posolíme, zamiešame, zakryjeme a varíme na nízkom ohni približne 35 minút.
  4. Vyberieme bazalku a cesnak a rozmixujeme ponorným mixérom.
  5. Necháme variť ďalších 25-30 minút. Vypneme, necháme trocha vychladnúť.
  6. Nalejeme do tanierov, do prostriedka dáme lyžičku smotany (môžeme zľahka zamiešať a vznikne špirála) alebo lyžičku mascarpone a dozdobíme lístkom bazalky.