Potrebujeme
na cesto
- 300 g polohrubej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 40 g cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 50 g roztopeného masla
- 1 vajce
- štipka soli
- čučoriedky (alebo iné ovocie)
na posýpku
- 50 g roztopeného masla
- 80 g polohrubej múky
- 150 g cukru
Postup
- Do misky dáme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
- Potom pridáme ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešame, aby sa hmota spojila. Opäť zakryjeme a necháme desať minút pracovať.
- Potom rukou vyhnetieme kysnuté cesto, ktoré sa bude odliepať od misky. Ak je cesto príliš riedke, dosypeme trocha múky, ak husté, trocha mlieka. Hotové cesto necháme ešte 25 minút kysnúť.
- Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 180 °C.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahneme po plechu.
- Posypeme čučoriedkami a na vrch nasypeme posýpku, ktorú sme získali zmiešaním surovín na ňu určených.
- Pečieme asi 25-30 minút, kým posýpka a cesto (ak je nejaké vidieť) nemajú zlatú farbu. Môžeme pre istotu skontrolovať odklopením, či je upečený aj zo spodu.