Čučoriedkový koláč s posýpkou

Potrebujeme

na cesto

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 40 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • čučoriedky (alebo iné ovocie)

na posýpku

  • 50 g roztopeného masla
  • 80 g polohrubej múky
  • 150 g cukru

Postup

  1. Do misky dáme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
  2. Potom pridáme ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešame, aby sa hmota spojila. Opäť zakryjeme a necháme desať minút pracovať.
  3. Potom rukou vyhnetieme kysnuté cesto, ktoré sa bude odliepať od misky. Ak je cesto príliš riedke, dosypeme trocha múky, ak husté, trocha mlieka. Hotové cesto necháme ešte 25 minút kysnúť.
  4. Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 180 °C.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahneme po plechu.
  6. Posypeme čučoriedkami a na vrch nasypeme posýpku, ktorú sme získali zmiešaním surovín na ňu určených.
  7. Pečieme asi 25-30 minút, kým posýpka a cesto (ak je nejaké vidieť) nemajú zlatú farbu. Môžeme pre istotu skontrolovať odklopením, či je upečený aj zo spodu.