Lasagna bolognese

Na náš oranžový plech: 1 balíček cestovín z Metra (0,5 kg), 2x dávka omáčky (trocha ostane do mrazničky), bešamel z 1l mlieka, 500 g mozarelly – najlepšie tej z Talianskeho Lidl týždňa

Potrebujeme

na mäsové ragú

  • 600 g mletého mäsa, ideálne zmes hovädzieho a bravčového
  • 300 mlhovädzí vývar
  • 350 g lúpaných paradajok
  • 4 PL olivového oleja
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • čerstvá bazalka

na bešamel (môžeme urýchliť kúpením hotového)

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 450 g parmezánu
  • 1 l mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok

a ešte…

  • 1 balíček cestovín na lasagne
  • 500 g mozarelly na strúhanie

Postup

  1. Ragú: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista.
  2. Pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Ochutíme mletým čiernym korením a červenou paprikou – premiešame a krátko opekáme.
  3. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút. 
  4. Kým sa mäso dusí, zmiešame lúpané paradajky s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Dobre premiešame a pridáme k mäsu.
  5. Všetko spolu premiešame a varíme ďalších 10 minút.
  6. Bešamel: Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridáme múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme. 
  7. Cestoviny na lasagne dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme , opláchneme v studenej vode a každý plát samostatne uložíme (medzi vrstvy cestovín dáme papier na pečenie, aby sa nespojili)
  8. Skladanie lasagne: zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom a na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky.
  9. Na bešamel rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel.
  10. Pokračujeme bolonskou zmesou (netreba to preháňať s množstvom, cestoviny majú ostať viditeľné), ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom.
  11. Body 9 a 10 opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom.
  12. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C cca 45 minút, najskôr 15 až 20 minút zakryté alobalom, potom odkryjeme.