Na náš oranžový plech: 1 balíček cestovín z Metra (0,5 kg), 2x dávka omáčky (trocha ostane do mrazničky), bešamel z 1l mlieka, 500 g mozarelly – najlepšie tej z Talianskeho Lidl týždňa
Potrebujeme
na mäsové ragú
- 600 g mletého mäsa, ideálne zmes hovädzieho a bravčového
- 300 mlhovädzí vývar
- 350 g lúpaných paradajok
- 4 PL olivového oleja
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- čerstvá bazalka
na bešamel (môžeme urýchliť kúpením hotového)
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 450 g parmezánu
- 1 l mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
a ešte…
- 1 balíček cestovín na lasagne
- 500 g mozarelly na strúhanie
Postup
- Ragú: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista.
- Pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Ochutíme mletým čiernym korením a červenou paprikou – premiešame a krátko opekáme.
- Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.
- Kým sa mäso dusí, zmiešame lúpané paradajky s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Dobre premiešame a pridáme k mäsu.
- Všetko spolu premiešame a varíme ďalších 10 minút.
- Bešamel: Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridáme múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.
- Cestoviny na lasagne dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme , opláchneme v studenej vode a každý plát samostatne uložíme (medzi vrstvy cestovín dáme papier na pečenie, aby sa nespojili)
- Skladanie lasagne: zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom a na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky.
- Na bešamel rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel.
- Pokračujeme bolonskou zmesou (netreba to preháňať s množstvom, cestoviny majú ostať viditeľné), ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom.
- Body 9 a 10 opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C cca 45 minút, najskôr 15 až 20 minút zakryté alobalom, potom odkryjeme.