Smotanová hríbová omáčka

Potrebujeme

  • 3 hrste sušených húb (alebo 400 g húb čerstvých, húb mrazených)
  • 3 PL masla (na restovanie)
  • 1 cibuľa strednej veľkosti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 (250) ml šľahačkovej smotany
  • 300 ml vývaru.
  • 2-3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Sušené huby namáčame do vody na pol hodinu, aby zmäkli. Potom ich rukou vytlačíme.  Ak máme huby čerstvé, je potrebné ich očistiť, nakrájať. Mrazené nechať rozmraziť.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na 2 PL masla ju opražíme do sklovita, pridáme mletú červenú papriku a popražíme najviac 30 sekúnd.
  3. K cibuľovému základu pridáme hríby a rozotretý cesnak.
  4. Podlejeme trochou vývaru a dusíme do mäkka.
  5. Múku rozmiešame v smotane a zvyšnom vývare, aby neostali hrudky.
  6. Zálievku prilejeme k hubám a povaríme.
  7. Omáčku dochutíme a pridáme lyžicu masla na zjemnenie.