Kačacie prsia s mangovou omáčkou

Potrebujeme

na mangovú omáčku

  • 2 PL masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 väčšie zrelé mango
  • 1 ČL mletého cardamómu
  • biele alebo zelené korenie

na mäso

  • 4 kačacie prsia aj s kožou
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 ČL sušeného zázvoru alebo 1 PL nastrúhaného čerstvého

na wok zeleninu

  • 1/2 menšej cukety
  • 2 mrkvy
  • brokolica (množstvo ako cukety)
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 feferónka alebo iná štípavá paprička
  • 2 jarné cibuľky
  • 1-2 PL ustricovej omáčky
  • 1 PL oleja (sezamový, olivový… )

Postup

  1. Najskôr si spravíme omáčku. Mango očistíme a nakrájame na kocky. Očistenú cibuľu nakrájame na drobno. Očistený cesnak pretlačíme cez lis na cesnak.
  2. Do menšieho hrnca dáme rozpustiť maslo. Opražíme na ňom cesnak s cibuľkou. Pridáme mango, kardamóm a dochutíme korením. Troška podlejeme a varíme prikryté asi 20 minút. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom.
  3. Vezmeme si po jednom kuracie prsia a položíme ich na dosku kožou navrch. Kožu ostrým nožom narežeme tak, aby nám v nej vznikla mriežka z malých štvorčekov (asi 0.5 x 0.5 cm). Pozor, režeme iba kožu, do mäsa nezarezávame. V tomto prípade platí radšej menej ako viac.
  4. Stranu s kožou iba (!) osolíme, opačnú stranu mäsa ochutíme soľou, korením a zázvorom.
  5. Na suchej panvici pomaly opekáme kačacie prsia položené na stranu s kožou, aby sa z nej najskôr vypiekol tuk. Keď treba, mäso k panvici jemne pritlačíme. Vypečený tuk priebežne odlievame do pripravenej misky. Opekáme, kým nie je koža chrumkavá. Potom prsia otočíme, prikryjeme alobalom a pomaly dopekáme asi 2-3 minúty.
  6. Opečené prsie potrieme z oboch strán mangovou omáčkou, naspäť prikrýjeme alobalom, stiahneme z ohňa a necháme odležať.
  7. Jarnú cibuľku narkájame na jemné kolieska. Zvyšnú zeleninu nakrájame na malé kúsky podľa našej fantázie.
  8. Na rozpálený wok nalejeme olej a sprudka na ňom opečieme zeleninu okrem lahôdkovej cibuľku. Nepečieme príliš dlho, zelenina by mala ostať chrumkavá. Pridáme trocha kačacieho tuku a ustricovú omáčku, prehrejeme a odstavíme.
  9. Kačacie prsia nakrájame na tenké plátky. Na tanier naložíme zeleninu, na ňu poukladáme plátky mäsa, prelejeme omáčkou a posypeme na jemno nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávame s ryžou.