Potrebujeme
na mangovú omáčku
- 2 PL masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- 1 väčšie zrelé mango
- 1 ČL mletého cardamómu
- biele alebo zelené korenie
na mäso
- 4 kačacie prsia aj s kožou
- soľ
- čierne korenie
- 1 ČL sušeného zázvoru alebo 1 PL nastrúhaného čerstvého
na wok zeleninu
- 1/2 menšej cukety
- 2 mrkvy
- brokolica (množstvo ako cukety)
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 feferónka alebo iná štípavá paprička
- 2 jarné cibuľky
- 1-2 PL ustricovej omáčky
- 1 PL oleja (sezamový, olivový… )
Postup
- Najskôr si spravíme omáčku. Mango očistíme a nakrájame na kocky. Očistenú cibuľu nakrájame na drobno. Očistený cesnak pretlačíme cez lis na cesnak.
- Do menšieho hrnca dáme rozpustiť maslo. Opražíme na ňom cesnak s cibuľkou. Pridáme mango, kardamóm a dochutíme korením. Troška podlejeme a varíme prikryté asi 20 minút. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom.
- Vezmeme si po jednom kuracie prsia a položíme ich na dosku kožou navrch. Kožu ostrým nožom narežeme tak, aby nám v nej vznikla mriežka z malých štvorčekov (asi 0.5 x 0.5 cm). Pozor, režeme iba kožu, do mäsa nezarezávame. V tomto prípade platí radšej menej ako viac.
- Stranu s kožou iba (!) osolíme, opačnú stranu mäsa ochutíme soľou, korením a zázvorom.
- Na suchej panvici pomaly opekáme kačacie prsia položené na stranu s kožou, aby sa z nej najskôr vypiekol tuk. Keď treba, mäso k panvici jemne pritlačíme. Vypečený tuk priebežne odlievame do pripravenej misky. Opekáme, kým nie je koža chrumkavá. Potom prsia otočíme, prikryjeme alobalom a pomaly dopekáme asi 2-3 minúty.
- Opečené prsie potrieme z oboch strán mangovou omáčkou, naspäť prikrýjeme alobalom, stiahneme z ohňa a necháme odležať.
- Jarnú cibuľku narkájame na jemné kolieska. Zvyšnú zeleninu nakrájame na malé kúsky podľa našej fantázie.
- Na rozpálený wok nalejeme olej a sprudka na ňom opečieme zeleninu okrem lahôdkovej cibuľku. Nepečieme príliš dlho, zelenina by mala ostať chrumkavá. Pridáme trocha kačacieho tuku a ustricovú omáčku, prehrejeme a odstavíme.
- Kačacie prsia nakrájame na tenké plátky. Na tanier naložíme zeleninu, na ňu poukladáme plátky mäsa, prelejeme omáčkou a posypeme na jemno nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávame s ryžou.