Potrebujeme
- 0.5 kg zemiakov
- 2 stúčiky cesnaku
- 100 g tvrdého strúhaného syra
- muškátový oriešok
- čierne mleté korenie
- soľ
- 200 ml smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
Postup
- Rúru dáme rozohriať na 170 °C. Vezmeme menší pekáč a vymastíme ho maslom.
- Zemiaky nákrájame na tenké kolieska, najlepšie na strúhadle na uhorky.
- Do pekáča postupne navrstvíme zemiaky. Každú vrstvu posypeme cesnakom, syrom, veľmi jemne muškátovým orieškom, osolíme a okoreníme.
- Povrch polejeme smotanou, mliekom a posypeme zvyšným syrom, ak nejaký ostal.
- Pečieme 60 minút, aby tekuté zložky vsiakli do zemiakov. Ak by sa vrch príliž pripekal, zakryjeme ho zľahka alobalom (neutesňujeme).
- Pred podávaním necháme 10 minút odpočívať.