Gratinované zemiaky

Potrebujeme

  • 0.5 kg zemiakov
  • 2 stúčiky cesnaku
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • muškátový oriešok
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka

Postup

  1. Rúru dáme rozohriať na 170 °C. Vezmeme menší pekáč a vymastíme ho maslom.
  2. Zemiaky nákrájame na tenké kolieska, najlepšie na strúhadle na uhorky.
  3. Do pekáča postupne navrstvíme zemiaky. Každú vrstvu posypeme cesnakom, syrom, veľmi jemne muškátovým orieškom, osolíme a okoreníme.
  4. Povrch polejeme smotanou, mliekom a posypeme zvyšným syrom, ak nejaký ostal.
  5. Pečieme 60 minút, aby tekuté zložky vsiakli do zemiakov. Ak by sa vrch príliž pripekal, zakryjeme ho zľahka alobalom (neutesňujeme).
  6. Pred podávaním necháme 10 minút odpočívať.