Potrebujeme
- 1,5 kg roštenky
- 2 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy
- štvrťka väčšieho zeleru
- 1 hlavička cesnaku
- hrsť čerstvý byliniek (tymián, rozmarín…)
- soľ
- čiene korenie
- olej
Postup
- Mäso vyberieme z chladničky cca 1 hodinu pred pečením, aby sa zohrialo na izbovú teplotu.
- Rúru predhrejeme na 240 °C.
- Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Cesnak dáme piecť so šupkou len rozdelený na jednotlivé strúčiky.
- Zeleninu vsypeme do menšieho plechu, pridáme bylinky a všetko to pokvapkáme olejom.
- Mäso zľahka natrieme olejom a ochutíme soľou a čiernym korením, ktoré do mäsa dobre vmasírujeme.
- Takto pripravené mäso položíme na zeleninu a šup do rúry. Zároveň znížime teplotu na 200 °C.
- Mäsko pečieme najskôr 30 minút zakryté, následne odkryjeme a pečieme ešte ďalších 30 minút (o 5 až 10 minút menej, ak chceme medium-rare).
- Keď mäso vyberieme z rúry, položíme ho na dosku a ešte na 15 minút zakryjeme alobalom a utierkou, nech si odpočinie.
Pozn. približne v polčase pečenia skontrolujeme, či zelenina nie je príliš nasuchu. Ak áno, trocha ju polejeme vodou.