Roštenka podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme

  • 1,5 kg roštenky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • štvrťka väčšieho zeleru
  • 1 hlavička cesnaku
  • hrsť čerstvý byliniek (tymián, rozmarín…)
  • soľ
  • čiene korenie
  • olej

Postup

  1. Mäso vyberieme z chladničky cca 1 hodinu pred pečením, aby sa zohrialo na izbovú teplotu.
  2. Rúru predhrejeme na 240 °C.
  3. Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Cesnak dáme piecť so šupkou len rozdelený na jednotlivé strúčiky.
  4. Zeleninu vsypeme do menšieho plechu, pridáme bylinky a všetko to pokvapkáme olejom.
  5. Mäso zľahka natrieme olejom a ochutíme soľou a čiernym korením, ktoré do mäsa dobre vmasírujeme.
  6. Takto pripravené mäso položíme na zeleninu a šup do rúry. Zároveň znížime teplotu na 200 °C.
  7. Mäsko pečieme najskôr 30 minút zakryté, následne odkryjeme a pečieme ešte ďalších 30 minút (o 5 až 10 minút menej, ak chceme medium-rare).
  8. Keď mäso vyberieme z rúry, položíme ho na dosku a ešte na 15 minút zakryjeme alobalom a utierkou, nech si odpočinie.

Pozn. približne v polčase pečenia skontrolujeme, či zelenina nie je príliš nasuchu. Ak áno, trocha ju polejeme vodou.