Potrebujeme
na cesto
- 2 vajcia
- 75 g hladkej múky
- 60 ml oleja
- 300 ml mlieka
- štipka kurkumy
na Pani pol (plnku)
- 175 ml palmového sirupu
- 50 g mletého palmového cukru
- 2 struky kardamómu (drtené)
- 2 klinčeky
- 1/2 škoricového „drievka“
- 125 g čerstvého strúhaného kokosu (alebo mrazeného, nie klasický sušený strúhaný z obchodu)
- 1 vanilkový lusk (rozpolený a odjadierkovaný)
Postup
- Suroviný na cesto dáme do misky a vymiešame. Malo by vzniknúť cesto, ktoré je trocha redšie, ako klasické palacinkové (po namočení lyžice ostane na jej spodnej strane tenká vrstva cesta). V prípade potreby doladíme pridaním múky/mlieka.
- Cesto pretlačíme cez jemné sitko a necháme 30 minút ležať v chladničke. Pobyt v chladničke spôsobí, že cesto zhustne.
- Do rajnice dáme palmový sirup, palmový cukor, kardamóm, škoricu a klinčeky. Na strednom ohni hrejeme približne 5 minút. Neprehrievame príliž dlho, cukor by skaramelizoval a plnka by bola príliš tvrdá.
- Pridáme vanilku a kokos a miešame, kým kokos nie je obalený palmovou zmesou a teplý.
- Rozpálime menšiu panvicu (priemer max 20 cm).
- Veľmi jemne potrieme panvicu olejom. Vylejeme na ňu len toľko cesta, aby ju v tenkej vrstve pokryla. Pečieme cca 2 minúty (cesto nemá zhnednúť), potom otočíme a pečieme ešte 30 sekúnd.
- Opakujeme bod 6 do minutia cesta.
- Plnenie palaciniek: do prostriedka palacinky nalejeme 1 čajovú lyžičku plnky a trocha rozotrieme. Odstránime všetky viditeľné kúsky korenia. Preložíme „spodok“ palacinky cez plnku a rolujeme zahýbajúc okraje.
- Podávame s kokosovou alebo vanilkovou zmrzlinou.