Palacinky zo Sri Lanky

Potrebujeme

na cesto

  • 2 vajcia
  • 75 g hladkej múky
  • 60 ml oleja
  • 300 ml mlieka
  • štipka kurkumy

na Pani pol (plnku)

  • 175 ml palmového sirupu
  • 50 g mletého palmového cukru
  • 2 struky kardamómu (drtené)
  • 2 klinčeky
  • 1/2 škoricového „drievka“
  • 125 g čerstvého strúhaného kokosu (alebo mrazeného, nie klasický sušený strúhaný z obchodu)
  • 1 vanilkový lusk (rozpolený a odjadierkovaný)

Postup

  1. Suroviný na cesto dáme do misky a vymiešame. Malo by vzniknúť cesto, ktoré je trocha redšie, ako klasické palacinkové (po namočení lyžice ostane na jej spodnej strane tenká vrstva cesta). V prípade potreby doladíme pridaním múky/mlieka.
  2. Cesto pretlačíme cez jemné sitko a necháme 30 minút ležať v chladničke. Pobyt v chladničke spôsobí, že cesto zhustne.
  3. Do rajnice dáme palmový sirup, palmový cukor, kardamóm, škoricu a klinčeky. Na strednom ohni hrejeme približne 5 minút. Neprehrievame príliž dlho, cukor by skaramelizoval a plnka by bola príliš tvrdá.
  4. Pridáme vanilku a kokos a miešame, kým kokos nie je obalený palmovou zmesou a teplý.
  5. Rozpálime menšiu panvicu (priemer max 20 cm).
  6. Veľmi jemne potrieme panvicu olejom. Vylejeme na ňu len toľko cesta, aby ju v tenkej vrstve pokryla. Pečieme cca 2 minúty (cesto nemá zhnednúť), potom otočíme a pečieme ešte 30 sekúnd.
  7. Opakujeme bod 6 do minutia cesta.
  8. Plnenie palaciniek: do prostriedka palacinky nalejeme 1 čajovú lyžičku plnky a trocha rozotrieme. Odstránime všetky viditeľné kúsky korenia. Preložíme „spodok“ palacinky cez plnku a rolujeme zahýbajúc okraje.
  9. Podávame s kokosovou alebo vanilkovou zmrzlinou.