Potrebujeme
- lístkové cesto (my používame lidlové čerstvé – 275 g)
- 1 PL oleja
- 1 veľká cibuľa
- 250 g čerstvého špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL smotany na šľahanie
- soľ
- 150 g dusenej šunky
- 180 g plátkového syra
- 1 vajíčko
Postup
- Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak rozpučíme na pastu.
- Do hlbšej panvice dáme olej a necháme ho rozpáliť. Potom na ňom opražíme cibuľu.
- Postupne pridávame špenátové listy, ktoré značne stratia na svojom objeme.
- Keď je špenát „zrazený“, pridáme cesnak, smotanu, soľ a poriadne premiešame. Necháme chvíľku prevrieť a odstavíme z ohňa.
- Dáme hriať rúru na obojstranné pečenie na 180 °C.
- Na doske vyvaľkáme cesto na „strednú“ hrúbku – to lidlové zvyknem ešte trocha rozvaľkať.
- Na cesto poukladáme plátky šunky, na to plátky syra a na syr rovnomerne rozotrieme špenátovú zmes.
- Okraje cesta potrieme vajíčkom a zrolujeme do štrúdle. Vrch štrúdle potrieme vajíčkom a poriadne poprepichujeme vidličkou.
- Pečieme v rúre približne 45 minút (aby bola štrúdľa zvonku pekne zlatá – aj tie časti cesta, ktoré nie sú ovajíčkované, vajíčko zhnedne trocha viac).
- Ak vydržíme, necháme po vybratí chvíľu vychladnúť (lepšie sa krája, keď nie je syr úplne tekutý).
- Podávame s kyslou smotanou.