Špenátová štrúdľa

Potrebujeme

  • lístkové cesto (my používame lidlové čerstvé – 275 g)
  • 1 PL oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL smotany na šľahanie
  • soľ
  • 150 g dusenej šunky
  • 180 g plátkového syra
  • 1 vajíčko

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak rozpučíme na pastu.
  2. Do hlbšej panvice dáme olej a necháme ho rozpáliť. Potom na ňom opražíme cibuľu.
  3. Postupne pridávame špenátové listy, ktoré značne stratia na svojom objeme.
  4. Keď je špenát „zrazený“, pridáme cesnak, smotanu, soľ a poriadne premiešame. Necháme chvíľku prevrieť a odstavíme z ohňa.
  5. Dáme hriať rúru na obojstranné pečenie na 180 °C.
  6. Na doske vyvaľkáme cesto na „strednú“ hrúbku – to lidlové zvyknem ešte trocha rozvaľkať.
  7. Na cesto poukladáme plátky šunky, na to plátky syra a na syr rovnomerne rozotrieme špenátovú zmes.
  8. Okraje cesta potrieme vajíčkom a zrolujeme do štrúdle. Vrch štrúdle potrieme vajíčkom a poriadne poprepichujeme vidličkou.
  9. Pečieme v rúre približne 45 minút (aby bola štrúdľa zvonku pekne zlatá – aj tie časti cesta, ktoré nie sú ovajíčkované, vajíčko zhnedne trocha viac).
  10. Ak vydržíme, necháme po vybratí chvíľu vychladnúť (lepšie sa krája, keď nie je syr úplne tekutý).
  11. Podávame s kyslou smotanou.