Recept trocha upravený pre naše „menej sladké“ jazýčky
Potrebujeme
- 300 g múky – mix hladkej a polohrubej
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 230 g masla
- 50 g bieleho cukru
- 85 g hnedého cukru
- 2 vajcia L izbovej teploty
- 1 vanilkový lusk alebo vanilkový cukor
- 150 g čokoládových „chip“-ov (mix tmavej a mliečnej čoko z Tchibo)
Postup
- V miske zmiešame obe múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
- Roztopené maslo vymiešame v druhej miske s bielym a hnedým cukrom do krému.
- Primiešame vajce s vanilkou.
- Do mokrej zmesi pridáme najskôr prvú polovicu múkovej zmesi, dobre zamiešame a pridáme druhú polku múky.
- Primiešame čokoládu, zamiešame a cesto je hotové.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z cesta robíme rovnako veľké guličky s priemerom zhruba 5 cm, ktoré ukladáme na plech dosť daleko od seba (roztečú sa na priemer cca 10 cm). Najlepšie, ak si na naberanie cesta vezmem nejakú hlbokú lyžicu, napríklad zmrzlinovú, a vždy do nej naberieme rovnako veľa cesta, aby boli koláčiky rovnako veľké a teda sa rovnako upiekli. Čím „sušienkovejšie“ cookies chceme mať, tým viac placaté urobíme kôpky cesta.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút – majú byť na okraji do hneda, v strede ešte mäkké.
- Necháme 2-3 minútky vychladnúť, aby troška stvrdli . Až potom presunieme z plechu.