Potrebujeme
- 500 g polohrubej múky
- 100 g roztopeného masla
- 100 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 30 g droždia
- 50 g hrozienok
- 50 g mandľových pátkov
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
- 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
Postup
- Z vlažného mlieka, 1 PL cukru, 1 PL múky a droždia zamiešame kvások, ktorý necháme na teplom mieste štartovať.
- Do veľkej misky dáme múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Rukou miesime cesto, kým sa prestane lepiť.
- Pridáme hrozienka s mandľovými lupienkami (časť si necháme na posypanie) a zapracujeme ich do cesta.
- Cesto posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
- Každú časť vyšúľame do „hada“ dlhého cca 60 cm.
- Z týchto hadov potom upletieme vianočku (pletieme ako vrkoč zo štyroch prameňov).
- Necháme 15 – 20 minút kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Tesne pred pečením štedro potrieme vajíčkom.
- Pečieme cca 30 minút v rúre vyhriatej na 180°C.