Vianočka

Potrebujeme

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g roztopeného masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 30 g droždia
  • 50 g hrozienok
  • 50 g mandľových pátkov
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
  • 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1 vajce na potretie

Postup

  1. Z vlažného mlieka, 1 PL cukru, 1 PL múky a droždia zamiešame kvások, ktorý necháme na teplom mieste štartovať.
  2. Do veľkej misky dáme múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Rukou miesime cesto, kým sa prestane lepiť.
  3. Pridáme hrozienka s mandľovými lupienkami (časť si necháme na posypanie) a zapracujeme ich do cesta.
  4. Cesto posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť.
  5. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
  6. Každú časť vyšúľame do „hada“ dlhého cca 60 cm.
  7. Z týchto hadov potom upletieme vianočku (pletieme ako vrkoč zo štyroch prameňov).
  8. Necháme 15 – 20 minút kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  9. Tesne pred pečením štedro potrieme vajíčkom.
  10. Pečieme cca 30 minút v rúre vyhriatej na 180°C.