Thajská kačka s mangom

Potrebujeme

  • 4 kačacie prsia s kožou
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku rozpučené alebo nakrájané na jemno
  • 1 červená hrubostenná paprikla
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 PL červenej karí pasty
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 1 PL cukru
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 mangá, ošúpané, bez kôstky, nakrájané na kúsky
  • 2 jarné cibuľky nakrájané na kolieska
  • 2 PL čerstvého nasekaného koriandra

Postup

  1. Ostrým nožom narežeme kožu na prsiach tak, aby sme nezarezali do mäsa. Z oboch strán ho osolíme, okoreníme len stranu bez kože.
  2. Panvicu s trochou oleja dáme zohriať na platničku zapnutú na „stredný plameň“. Mäso položíme na panvicu kožou nadol a pečieme, kým koža nie je chrumkavá.
  3. Zlejeme masť, mäso otočíme a pridáme teplotu. Pečieme asi 3-6 minút (podľa toho, ako veľmi prepečené chceme. Hovädzie a kačka môžu ostať v strede ružové).
  4. Keď je mäso hotové, vyberieme ho z panvice a odložíme bokom, nech si 10 minút oddýchne. Potom ho nakrájame na plátky cca 1 cm hrubé.
  5. Keď máme voľné ruky, v miske zmiešame kokosové mlieko, karí pastu, rybaciu omáčku, cukor a limetkovú šťavu. Miešame, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Ochutnáme a dochutíme (karí, … )
  6. Panvicu vrátime na sporák na stredný plameň, ak treba, použijeme trocha zo zliatej masti.
  7. Pridáme cesnak a papriku nakrájanú na tenké prúžky. Pražíme asi 1 minútu.
  8. Pridáme kokosový mix, za častého miešania varíme asi 5 minút.
  9. Pridáme nakrájané mango, jarnú cibuľku. Po 2 minútkach aj nakrájanú kačku (mango zmäkne prekvapivo rýchlo a nechceme z neho kašičku).
  10. Servírujeme s ryžou posypané koriandrom. Ak máme koriander radi, môžeme ho pridať aj do panvice.