Sviečková na smotane

Potrebujeme

  • 1 kg pekného hovädzieho mäsa
  • 4 PL oleja
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 veľkú cubuľu
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 ks väčšej mrkvy
  • 3 ks petržlenu
  • 1 zeler
  • soľ
  • čierne korenie celé
  • borievka – guličky celé
  • čiene korenie celé
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • knedľu podľa preferencií

Postup

  1. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na väčšie kocky.
  2. Cibuľu nakrájame na jemno.
  3. Do hrnca (ideálne tlakového) dáme olej, na ktorom opražíme cibuľku.
  4. Následne na nej poopekáme mäso zo všekých strán. Keď je hotovo, vyberieme ho.
  5. Opražíme mletú papriku (max minútu).
  6. Vrátime naspäť mäso, pridáme zeleninu a koreniny v „ponorke“, trocha posolíme.
  7. Zalejeme vodou, najlepšie horúcou, a necháme dusiť.
  8. Varíme do mäkka – v tlakáči 1 až 1.5 hodiny.
  9. Vyberieme mäso a ponorku, odoberieme trocha vývaru do misky.
  10. Zeleninu zo zvyškom vody rozmixujeme ponorným mixérom.
  11. Pridáme smotanu, zriedime zvyšným vývarom, dochutíme.